T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / NAZİLLİ - Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme Alanı

Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme Alanı

 

Nazilli Teknik ve EML Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı 1992 Yılında metal teknolojileri alanının yan tarafındaki boş alana inşa edilerek eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır. Halen 3 öğretmen ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Alanımızda;

Bakanlığımızca son yapılan değişiklik sonucu

-Sıhhi Tesisat- ısıtma  - Isıtma-doğalgaz iç tesisat dalları Yapı tesisatı dalı olarak birleştirilerek 2011-2012 eğitim öğretim yılından itibaren 96 öğrenci ile eğitim öğretime devam etmektedir.

2009-2010 öğretim yılında arka bölüm duvarı yıkılarak alanımız genişletilmiştir...

Öğrencilerimiz için oluşturulan oda görünümlü bölmeler sayesinde gerçeğe uygun olarak gerek ısıtma, sıhhi tesisat ve gerekse doğalgaz tesisatları döşeyebilmekte ve çalışmalarını deneyerek öğrenme imkânı bulabilmektedirler. 

Yapı tesisatı dalı alan olarak çok geniş bir alanı kapsamaktadır dalın kapsamını ve iş alanlarını şöyle açıklayabiliriz.

Gaz ve tesisat teknolojisi; doğal gazla çalışan sistem ve cihazların kurulumu, montajı, işlemesi, bakım-onarımıyla ilgili bir alandır. Doğal gaz sektörü stratejik bir endüstri olarak öteden beri ülkelerin yakın ilgisini çekmiş ve devletlerin özel planlamalarına konu olmuştur. Ülkemizde de gaz ve tesisat teknolojisi hızla yayılan ve genişleyen sektörlerden biridir. Bugün büyük şehirlerimizin bir kısmında doğal gaz kullanımı mümkündür; ayrıca birçok ilimizde alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete sunulacaktır.

 

 Gaz ve tesisat işlerinde görev yapan kişilerin meslekî eğitim alması hayatî önem taşır. Doğal gaz sistemleri için gerekli olan sıhhî tesisat yanlış yapılırsa binaya ekstra yük getirir. Bu da yapının darbelere, sarsıntılara karşı dayanma gücünü ve statiğini bozmaktadır. Bu nedenle deprem kuşağında olan ülkemizde, binalarda bulunan tesisatların uzman kişiler tarafından ve hatasız şekilde kurulması çok önemlidir. Bunu da ancak, teknolojinin gereklerine uygun bilgi ve beceri sahibi, kaliteli iş üretebilecek, eğitimli kişiler sağlayabilir.

 

Doğal gazın kullanılmaya başlamasıyla bu mesleklerde iş bulma imkânı daha da artmıştır. Bu alanda iş yapma yeterliliğinin ölçütleri; meslekî eğitim, teknik bilgi ve montaj yeteneğidir. Bu yeterliliklere sahip meslek elemanları sadece Türkiye'de değil Avrupa Birliği ülkelerinde de rahatlıkla çalışabilir. Yabancı dil bilen ve mesleği konusunda kendini yenileyebilen tesisatçıların yurt dışında iş bulma şansı her zaman daha yüksektir.

 

Isıtma ve sıhhî tesisatçılık; çeşitli amaçlarla kullanılan binalarda ve sanayi tesislerinde, ısıtma, temiz ve atık su sistemlerinin kuruluş, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, projeye uygun olarak kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları Meslek liselerinin gaz ve tesisat teknolojisi alanıyla ilgili bölümlerinden mezun olan öğrenciler, meslek yüksek okullarının; doğal gaz, ısıtma ve sıhhî tesisat, iklimlendirme ve soğutma, sıhhî tesisat, tesisat teknolojisi, yapı tesisat teknolojisi bölümlere sınavsız geçiş yapabilirler. Ön lisans programlarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı´nda başarılı oldukları takdirde, alanlarıyla ilişkili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca, yine meslek liselerinin gaz ve tesisat teknolojisi alanından mezun olanlar üniversitelerin; enerji öğretmenliği veya tesisat öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri hâlinde ek puan almaları nedeniyle, diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

27-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2013 - Güncelleme: 27.06.2020 15:09 - Görüntülenme: 3401
  Beğen | 1  kişi beğendi