Harita-Tapu-Kadastro Alanı

ANADOLU MESLEK PROGRAMI

HARİTA-TAPU KADASTRO ALANI

HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI

Alanın Amacı: İnsanların toprak ve mülkiyet ilişkisi eski çağlardan beri önem arz etmiştir. Harita-Tapu ve Kadastro sektörü de bu önem ve ihtiyaçtan doğmuştur. Alanımız da harita, tapu ve kadastro teknik elemanları için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim çalışmaları yapılmaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR ve AMAÇLAR

Harita-Kadastro Dalı

Bu daldan mezun olan bir harita teknisyeni, harita mühendisinin denetiminde; elektronik ölçü aletlerini, uydular aracılığı ile ölçüm yapabilen GPS aletlerini kullanır. Baraj, imar, kadastro, yol, sulama kurutma, enerji nakil hatları, boru hatları gibi önemli projelerin alt yapısını teşkil eden harita ve planların bilgisayarla hesap ve çizim işini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapar. Ayrıca taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme yeterliklerini kazandırmaya yönelik bilgi ve becerileri verilmektedir.

Harita-Kadastro Dalının İstihdam Alanları

·         Tapu Kadastro Genel Müdürlükleri'nde

·         Devlet Demir Yolları'nda ve Devlet Su İşleri'nde

·         Türkiye Cumhuriyeti Karayollarında

·         Belediyelerin Emlak İmar Müdürlükleri'nde ve Harita İmar Müdürlükleri'nde

·         İller Bankası'nda ve Bayındırlık Hizmetleri'ndeiş imkânı bulabilmektedirler.

Tapuculuk Dalı

Bir Tapu Sicil Memurunun sahip olması gereken tapu siciline konu olan her türlü işlemi yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik bilgi ve becerilerin verildiği daldır. Bu daldan mezun bir kişi tapuda kayıtlı taşınmaz mallara ilişkin olarak mülkiyeti nakleden akitleri düzenleme, sınırlı ayni haklara ilişkin ve mülkiyet hakkını sınırlayan işlemleri yapma, akitsiz tapu işlemlerini yapma ve tapu siciline tescil etme işlemlerini yapabilir.

Tapuculuk Dalının İstihdam Alanları

·         Tapu Sicil Müdürlükleri

·         Kadastro Müdürlükleri,

·         Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri

·         Tapu Kadastro Genel Müdürlükleri

·         Belediyelerin Emlak İmar Müdürlükleri'nde  iş imkânı bulabilmektedirler.

ALANDA OKUTULAN DERSLER

9.sınıf

Temel Mesleki Uygulamalar, Medeni Hukuk ve Mesleki Gelişim.

10.sınıf

Harita Hesapları ve Uygulama dersi.

11.sınıf

Arazi Ölçme ve Hesapları, Harita Çizimi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, İmar Uygulamaları ve Kadastral Kontroller

12.sınıf

Bilgisayarlı Harita Çizimi

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretimine yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.

1- Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder.

2- Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.

3- Öğrencilerin aktif olması sağlanır.

4- Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.

5-Öğrencilere yeterlilik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Harita Kadastro ve Tapu Kadastro Teknikeri olmak isteyenlerin; genel yeteneğe sahip, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, sayılarla ölçümler ve işlemler yapabilen, düzgün şekil çizebilen, açık havada çalışmaktan hoşlanan, başkaları ile işbirliği yapabilen, dikkatli kimseler olmaları gerekir.

LİSANS PROGRAMLARI (4 veya 4+1 yıllık)

Harita Mühendisliği

Geomatik Mühendisliği

Jeodezi ve Fotoğrametri Mühendisliği

AYRICA: Güncel teknolojiler ışığında ülke gereksinimlerine uygun çalışma alanlarının yaygınlaşmasından dolayı bu meslekte iş bulma imkânları oldukça geniştir.

Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, meslek yüksekokullarının Harita, Harita Kadastro, Harita ve Maden Ölçme, Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulu programlarına sınavsız olarak geçiş yapabilirler.

Harita ve inşaat sektöründe harita teknisyeni olarak görev yapan elemanlar, iki yıllık yüksekokul öğrenimini tamamladıktan sonra kamu kurumlarında ve özel sektörde harita teknikeri, topograf olarak büro ve arazi işlerinde çalışırlar. Dört yıllık öğrenim programından mezun olduklarında çalıştıkları kurumlarda harita mühendisi unvanıyla yönetim kademelerinde üst görevlere atanabilirler.

Devlet Demir Yollarında,

Devlet Su İşlerinde,

Karayolları Genel Müdürlüğünde,

Belediyelerde,

İller Bankası'nda,

Bayındırlık Hizmetlerinde,

Petrol Araştırmalarında,

Havayollarında,

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde,

İnşaat Şirketlerinde,

Harita Mühendisliği Bürolarında,

Harita Genel Komutanlığında,

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinde,

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketinde,

Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinde,

Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğünde iş imkânı bulabilmektedirler.

10-05-202210-05-202210-05-2022

Yayın: 09.05.2013 - Güncelleme: 10.05.2022 16:49 - Görüntülenme: 7761