T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / NAZİLLİ - Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik-Elektronik Teknolojisi

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI:

        

Elektrik-Elektronik sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile Elektrik-Elektronik sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

Bu alanda, Elektrik enerjisinin elde edilmesi, dağıtımı, kullanılabilecek duruma getirilmesi, elektrikli araç, cihaz ve aletlerin tesisi, montajı, bakımı, onarımı ve kullanımı ile İlgili bilgi ve beceriler öğretilir. Öğrencilere; çağırma ve bildirim tesisatları, temel elektronik, güç kaynakları, transistörlü yükselteçler, endüvi sarımı, stator sarımı, elektrikli ev aletleri, endüstriyel elektronik uygulamaları, bir ve üç fazlı trafo sarımları, paket şalterler, kumanda devreleri, otomatik kumanda, tablo ve panolar, endüstriyel motorlar ve hız kontrolleri, lojik program kontrolü, elektro-pnömatik uygulamaları, kompanzasyon ile ilgili temel ve ileri mesleki yeterlikler kazandırılmaktadır.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Programında;

Endüstri Meslek Lisesi programında 4 yıl olarak;

Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü,

Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım,

Görüntü ve Ses Sistemleri,

Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,

Teknik Lise Programında 4 yıl olarak;

Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,

Güvenlik Sistemleri,

Haberleşme Sistemleri,

Endüstriyel Bakım Onarım,

Görüntü ve Ses Sistemleri dalları bulunmaktadır.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

BOBİNAJCILIK; Amacı: Çeşitli,  elektrik motorlarının bakım onarımını yapma ve transformatörlerin imalatını yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek.

 

ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ;Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek

 

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SERVİSİ; Amacı:  Soğutma,  ısıtma,  pişirme,  temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajına yapma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek.

 

ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR BAKIM ONARIM; Amacı:  Elektrik-elektronik sektöründe her tür canlı, cansız materyali kapalı ya da açık alanda düşey, yatay veya   eğimli   olarak   taşıyabilen   asansör,   yürüyen merdiven,  yürüyen  yol  ve  vincin  emniyetli  işlemesini sağlayacak, bakım ve onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM; Amacı: Fabrika,   atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri,  yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

 

GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ; Amacı:  Görüntü ve ses sistemleri ile ışıklandırma sistemlerinin kurulum,  bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmek.

 

GÜVENLİK SİSTEMLERİ; Amacı:  Binalara ait yangın algılama,  CCTV  (kapalı devre güvenlik sistemleri), soygun ihbar, geçiş kontrol sistemleri  tesisi,  kurulum,  bakım  ve  onarımına  ilişkin işlemleri   yapma   yeterliklerine   sahip   nitelikli   meslek elemanları yetiştirmek.

Elektrik-Elektronik  Teknolojisi  alanından  mezun olan öğrenciler

1.   Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde ,

2.   Büro makineleri teknik servislerinde,

3.   Elektrik tesisatçılarında,

4.   Elektrik pano kurulum atölyelerinde,

5.   Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,

6.   Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde,

7.   Güvenlik sistemleri teknik servislerinde,

8.   Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde,

9.   Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,

10.Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,

11.Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,

12.Resmi Kurumlarda iş yapabilir.

13.Kendine ait bir iş yeri açabilir.

14.Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

15.Diploma almaya hak kazanan öğrenci,  Elektrik- Elektronik Teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

27-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-202027-06-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2013 - Güncelleme: 07.07.2021 21:41 - Görüntülenme: 4585
  Beğen | 5  kişi beğendi