T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / NAZİLLİ - Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Neden Meslek Lisesi?

Neden Meslek Lisesi?

Meslekî ve teknik eğitim sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası meslekî yeterliliğe, meslek ahlâkına ve meslekî değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Meslekî ve teknik eğitim ile bireylerin ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda uygun öğrenme fırsatlarının sunulduğu, iş ve meslek ahlakını merkeze alan yenilikçi, istihdama hazırlayan, iktisadi ve sosyal sektörlerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen ve paydaşlarla iş birliği içinde sürekli yenilenen bir meslekî ve teknik eğitim sistemi oluşturulması amaçlanmaktadır.

 

2023 hedefleri ile uyumlu bir sistem oluşturulması için meslekî ve teknik eğitime yönelik var olan toplumsal algıyı değiştirmeyi hedefleyen, öğrencilerin meslekî ilgi ve yeteneklerini tespit eden ve çocuklar ile ailelerini bu doğrultuda yönlendiren, akademik ders yoğunluğunun azaltıldığı, meslekî ders içeriklerinin güncellendiği, öğretmenlerin iş başında eğitim olanaklarının artırıldığı, ulusal ve uluslararası sektör ve kamu finansal kaynaklarının kullanımı yoluyla okulların alt yapı ve donanımının hızla değişen ve gelişen teknolojiyle uyumlu hale getirildiği, mezunlarına istihdamda öncelik sağlayan ve farklı ücret politikalarının uygulandığı, sektörün meslekî ve teknik eğitim süreçlerinde daha fazla yer aldığı, sektör liderleri ile iş birliği imkânlarının artırıldığı, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörel iş birliği protokolleri ve iyi uygulama modeli olabilecek projelerin hayata geçirildiği, mezunlarının kendi alanlarında yükseköğretime geçişlerini sağlayacak bütünleşik bir yapının kurulması planlanmaktadır.

 

1.      Öğrencileri Millî kültürümüzün temeli olan ahilik anlayışıyla yetiştirmek

2.      İhtiyaç doğrultusunda nitelikli iş gücü yetiştirmek,

3.      Mesleki ve teknik eğitimi katılımcı bir anlayışla yönetmek

4.      Mezunların üretime katılacak şekilde yetişmesini sağlamak,

5.      Mesleki ve teknik eğitim sistemini sürekli geliştirmek ve kalitesini yükseltmek

6.      Anadolu meslek programında meslekî beceri geliştirmeye yönelik dersler, anadolu teknik programında ise akademik becerileri geliştirmeye yönelik dersler ağırlıklıdır.

7.      Eğitim süresi 4 yıldır. Meslekî ve teknik anadolu liselerinin 9. Sınıfında diğer liseler ile (fen, sosyal bilimler, anadolu liseleri,...,vb) aynı dersler okutulmaktadır.

8.      Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de iş yeri açma belgesine sahip olup teknisyenlik unvanı kazanırlar.

9.      İşletmelerde meslekî eğitim ve staj gören öğrencilere işveren tarafından yaşlarına uygun olarak asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla ücret ödenir.

 

MESLEKî VE TEKNİK EĞİTİMİN ÖNCELİKLERİ

Sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir.

 

1.      Öğrencileri Millî kültürümüzün temeli olan ahilik anlayışıyla yetiştirmek.

2.      İhtiyaç doğrultusunda nitelikli iş gücü yetiştirmek.

3.      Mesleki ve teknik eğitimi katılımcı bir anlayışla yönetmek.

4.      Mezunların üretime katılacak şekilde yetişmesini sağlamak.

5.      Mesleki ve teknik eğitim sistemini sürekli geliştirmek ve kalitesini yükseltmek.

Ayrıntılı bilgi ve tanıtım videoları için tıklayınız

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.06.2020 - Güncelleme: 15.09.2022 23:09 - Görüntülenme: 547
Kaynak: http://meslekitanitim.meb.gov.tr/
  Beğen | 0  kişi beğendi